
HANGİ GIDALAR TÜKETİLMELİ…
O halde kışa kalkanınızı hazırlayın ve bağışıklığınızı kuvvetlendirin. Eğer sık sık hasta oluyorsanız bitki çayları ile barışmanın vakti gelmiş demektir. Ihlamur , adaçayı ,zencefil çayı ve kuşburnu çaylarına kupanızda sık sık yer açın C vitamininin bağışıklık ögelerini arttırdığı ve virüs aktivitelerini engellediği bildirilir. Kronik bir hastalığınız yok ise günde ortalama 2 porsiyon meyve tüketin.
Kışın bağışıklığınızı destekleyecek olan portakal , mandalina , greyfurt ( ilaç kullanıyorsanız tüketmeyin) , kivi , yabanmersini ,kızılcık gibi meyveler limon , yeşilbiber ,domates,patates,maydanoz, kapya biber gibi sebzeler kalkanınızı güçlendirir. Kara lahana, karnabahar , ıspanak ,şalgam gibi sebze yemeklerine sofralarınızda sık sık yer verebilirsiniz.
C VİTAMİNİ ÇOK ÖNEMLİ
Besinlerle beraber alınan 25-50 mg C vitamini demir emiliminin sağlanması için önemlidir. Yemeklerle beraber salatanın önemi bu nedenle de artmaktadır. Salatanıza ekleyeceğiniz bir domates veya sıkacağınız 1 orta boy limon bu ihtiyacı karşılar. Bol yeşillik çeşidi olan limonlu güzel bir salatayı sofranızdan eksik etmeyin.
Besinlerin C vitaminini kaybetmemesi için ;
- Ufak parçalara ayırarak kesme, doğrama, soyma işlemi yapmayın.
- Pişirmeden hemen önce temizleyip ayıklama işlemlerini yapın.
- C vitamini suda çözünür ve suya geçer bu nedenle sebzelerinizi az suda veya kendi suyunda kısık ateşte kısa sürede pişirin.
- Yemeğinizi alkali hale getirecek eklemeler yapmayın.
- Besinleri veya yemekleri bakırla temas ettirmeyin.
- Besinleri veya yemekleri bekletmeyin, taze tüketin.
HASTALIKLARA KARŞI YOĞURT VE KEFİR
Yoğurt prebiyotik, kefir ise probiyotik olarak tanımlanmaktadır. Bunlar vitaminlerin emilimini artırarak hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.
TARİFLER;
Kışın kupanızda olması gereken bir tarif ;
Kaynayıp ılınmış bir kupa içme suyu
1 halka taze zencefil
Yarım limon
Çubuk tarçın ve taze nane yaprakları
Tatlandırılmak istenirse 1 tatlı kaşığı organik bal kullanılabilir.
*Suyun ılık olması C vitaminini korumakiçin ve balın yapısını korumak için önemlidir.
Kışın sofranızda olması gereken bir tarif ;
İyi yıkanmış semizotu veya ıspanak yapraları iri iri elle koparılarak salata haline getirilir
1/2 nar
1/2 limon
1 çay kaşığı keten tohumu veya 2-3 adet ceviz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Pulbiber ve sevdiğiniz baharatlar cam bir kapta salata haline getirilir.
Afiyet olsun .
Yorumlar
Yorum Gönder